Bloomberg: кордон Фінляндії та РФ може стати «стратегічним кошмаром» для НАТО

Bloomberg: кордон Фінляндії та РФ може стати «стратегічним кошмаром» для НАТО

Кордон Фінляндії та Росії може стати “стратегічним кошмаром” для НАТО у разі прийняття скандинавської країни до альянсу.

Такою думкою у статті для Bloomberg поділилася старший науковий співробітник Центру стратегії та безпеки імені Скоукрофта Емма Ешфорд. За словами Ешфорд, від вступу Швеції та Фінляндії до альянсу є лише дві явні переваги. Перше полягає в демонстрації європейської солідарності проти «російської агресії», друге – технічне: воно дозволяє узгодити членство країни в Євросоюзі з членством у НАТО та уникнути малоймовірного, але проблематичного сценарію, коли держава-член ЄС піддає нападу, але не підпадає під захист статті 5 пакту військового блоку про взаємну оборону.

Водночас, зазначає Ешфорд, викликає сумнів цінність вкладу Швеції та Фінляндії в оборону альянсу, оскільки збройні сили ці країни зосереджують насамперед на захисті власних територій. А кордон РФ і Фінляндії взагалі є «стратегічним кошмаром» для альянсу, заявляє експерт.

«Фінська територія… є стратегічним кошмаром… Країна має 800-мильний кордон з Росією (1,3 тис. км.), яка, як мовиться в нещодавньому дослідженні Центру стратегічних та міжнародних досліджень, “сильна схильна до російських військових загроз”, – пише вона.

Фінляндія та Швеція в середині травня подали офіційні заявки на вступ до НАТО. За словами президента РФ Володимира Путіна, безпосередньої загрози така ситуація не створює, проте розширення військової інфраструктури альянсу на ці території викличе реакцію у відповідь.

Поділитись