Bloomberg: Європа злякалася нових санкцій США проти Росії

Bloomberg: Європа злякалася нових санкцій США проти Росії

Деякі країни Євросоюзу висловили Вашингтону занепокоєння щодо економічної шкоди від нових санкцій проти Росії у разі їх запровадження.

Про це повідомляє Bloomberg із посиланням на джерела. За інформацією видання, далеко не всі західноєвропейські союзники США, як і раніше, схвалюють запровадження жорстких обмежень на адресу Москви.

Зазначається, що деякі держави побоюються не лише відчутних наслідків для власних економік, а й дій у відповідь з боку Росії, яка, на їхню думку, може припинити постачання газу до Європи. Таким чином, ухвалення спільної угоди щодо деяких з антиросійських санкцій може виявитися непростим завданням для США та європейських партнерів, зазначає видання.

Раніше агентство Bloomberg із посиланням на джерело повідомило, що адміністрація президента США Джо Байдена розглядає можливість запровадити обмеження на постачання високотехнологічної продукції та мікроелектроніки до Росії у разі ескалації ситуації навколо України.

Київ та західні країни регулярно ставлять Москві санкційні ультиматуми через нібито стягування військ до українського кордону. У Кремлі неодноразово заявляли, що країні не збирається ні на кого нападати і може переміщувати війська в межах своєї території та на власний розсуд.

Зліт цін на газ у Європі розпочався з квітня минулого року, а вже на початку жовтня його вартість перевищила планку у тисячу доларів. Історичний максимум – 2190,4 долара за тисячу кубометрів – зафіксували 21 грудня.

Президент Росії Володимир Путін неодноразово вказував на помилки європейських лідерів, які спровокували паливний колапс. Він нагадав, що пропонував Євросоюзу залишити довгострокові контракти на постачання сировини. Проте Єврокомісія наполягла на ринковому ціноутворенні енергоносія, що призвело до кризи, підкреслив глава держави.

Поділитись