Байден заявив союзникам, що Росія може напасти на Україну 16 лютого

Байден заявив союзникам, що Росія може напасти на Україну 16 лютого

Президент США Джо Байден під час розмови в режимі відеоконференції з лідерами союзних країн заявив, що Росія нібито може вчинити напад на Україну 16 лютого.

Таке твердження міститься у матеріалі, опублікованому у п’ятницю у газеті Politico, яка посилається на власні джерела.

Участь у згаданій бесіді взяли лідери Великобританії, Німеччини, Італії, Канади, Польщі, Румунії та Франції, а також генеральний секретар НАТО та голова Єврокомісії. Як пише видання, Вашингтон повідомив союзникам, що, як вважають у США, “вторгнення” можуть передувати ракетні удари та кібератаки. Одне з джерел газети висловило думку, що зміст розмови, що відбулася, вказувало на “неминучість” кібератак, а інший назвав відповідні розвіддані “конкретними і тривожними”.

У свою чергу неназваний британський чиновник заявив газеті, що Лондон має “іншу інтерпретацію даних розвідки” про 16 лютого. Європейські джерела видання відреагували із ще більшим скептицизмом. Так, один дипломат повідомив, що в ЄС “як і раніше, відмовляються вірити в це”. “Це буде така помилка <…>. Війна дорого обходиться”, – сказав він. При цьому чиновник з однієї зі східноєвропейських держав зазначив, що “важко сказати”, наскільки неминуче “вторгнення”. “Основна ідея полягає в тому, щоб бути готовими до санкцій <…>. Ключове значення мають координація та єдність”, – додав він.

При цьому саме видання визнає, що дані розвідки про 16 лютого можуть бути ще “сирими” та не представляти загальної оцінки ситуації владою США.

Раніше у п’ятницю журналіст телекомпанії PBS Нік Шифрін написав у Twitter, що, згідно з відомостями неназваних чиновників американської адміністрації, “вторгнення” Росії в Україну розпочнеться наступного тижня. Помічник американського президента з національної безпеки Джейк Салліван на брифінгу в той же день зазначив, що матеріал PBS не відображає дані, які має адміністрація США. “Наше уявлення полягає в тому, що ми не вважаємо, що [Росія] ухвалила якесь остаточне рішення”, – сказав він.

Поділитись