Байден заявив, що США незабаром “звільнять Іран”

Байден заявив, що США незабаром “звільнять Іран”

Президент США Джо Байден заявив, що США незабаром “звільнять Іран”, додавши також, що мешканці цієї країни “звільнять самі себе”.

Американський лідер зробив це твердження, виступаючи у четвер у Каліфорнії на передвиборному заході на підтримку місцевого кандидата від Демократичної партії. Трансляцію вів телеканал C-Span.

Байден розповідав про ситуацію з доступом до охорони здоров’я для американських ветеранів, проте відволікся і несподівано звернувся до іранської тематики, відреагувавши на заклик когось із присутніх у залі торкнутися цієї теми. “Не турбуйтеся, ми звільнимо Іран. Вони незабаром звільнять самі себе”, – сказав Байден, не навівши жодних подробиць. Зал відреагував на ці слова президента вигуками схвалення. Після цього глава Білого дому знову повернувся до розповіді про ветеранів.

В Ірані вже більше місяця не вщухають хвилювання після похорону 22-річної Махси Аміні, яка померла 16 вересня. Згідно з офіційною версією, поліція затримала Аміні за неправильне носіння хустки. Під час допиту у неї стався серцевий напад, від якого вона померла. У соціальних мережах, однак, було поширено інформацію про те, що Аміні побили поліцейські.

На тлі заворушень в Ірані США та Євросоюз запровадили санкції проти іранських фізичних та юридичних осіб, які, на думку Вашингтона та Брюсселя, відповідальні за придушення протестів. У Тегерані вважають, що США та ЄС використовують санкції як інструмент для посилення соціальної напруженості в ісламській республіці.

Поділитись