Байден назвав війну Росії проти України геноцидом

Байден назвав війну Росії проти України геноцидом

Президент США Джо Байден уперше прирівняв війну Росії проти України до геноциду.

Під час свого виступу в штаті Айова, глава Білого дому, говорячи про зростання цін на бензин, зауважив: «Ваш сімейний бюджет, ваші можливості заправити ваш бензобак не повинні залежати від диктатора, який знаходиться на іншому кінці світла, який оголошує війну і здійснює геноцид».

Пізніше він ще раз повторив це визначення. «Так, я назвав це геноцидом, – сказав Байден журналістам після свого виступу. — Стає все очевиднішим, що Путін намагається стерти з землі саму ідею того, що можна бути українцем».

Президент США додав, що з’являється все більше свідчень «воістину жахливих речей, які росіяни вчинили в Україні, і ми маємо дізнатися ще більше про руйнування». За словами Байдена, встановити, чи дії російських військових відповідають міжнародним критеріям геноциду, належить юристам, проте для нього це здається безперечним.

Висловлювання Байдена привітав президент України Володимир Зеленський:

«Правдиві слова справжнього лідера. Важливо називати речі своїми іменами, щоб протистояти злу. Ми вдячні за допомогу, яку США вже надали, і терміново потребуємо важчого озброєння, щоб припинити подальші звірства Росії», — написав він на своїй сторінці у Twitter.

Поділитись