Азербайджан вимагає від Вірменії надати вільний доступ у своєму ексклаву

Азербайджан вимагає від Вірменії надати вільний доступ у своєму ексклаву

Азербайджан вимагає від Вірменії надати вільний доступ у своєму ексклаву.

Про це передає Нахічевані.

Він входить до складу Азербайджану, але відокремлений від нього територією Вірменії.

У зв’язку з цим ходили розмови про можливий напад Азербайджану на Вірменію з метою прокласти сухопутний кордон – так званий Зангезурський коридор. Це, зокрема, прогнозував держсекретар США Блінкен.

Але нещодавно у Баку заявили, що відмовилися від цієї ідеї та мають намір прокласти альтернативний маршрут через територію Ірану.

Тепер же президент Азербайджану Ільхам Алієв каже, що створення коридору ще перебуває на порядку переговорів, але його блокує Єреван.

«Вірменія зараз має два варіанти. По-перше, вони мають негайно побудувати 42-кілометрову залізницю за власний кошт або на гроші європейських фондів. Ми вважаємо це, по суті, своєю суверенною територією, і у нас немає жодних застережень про суверенітет. Однак має бути вільний доступ до Нахічевань з Азербайджану. У зв’язку з цим не має бути жодних митних зборів, перевірок, процедур прикордонників. Це наше законне право», – заявив Алієв на міжнародній конференції у Баку.

Як приклад такого проекту він назвав залізничну гілку з основної частини РФ до Калінінграда.

Алієв каже, що обговорював цей проект із прем’єром Вірменії Пашиняном у Брюсселі, але Єреван його блокує. Тоді Баку почав реалізовувати альтернативний маршрут з Ірану. Після цього вірмени, за словами Алієва, почали «скаржитися», а представник Держдепу зробив «дивну» заяву.

«Ми почули загадкову заяву від представника Держдепартаменту. У США наголосили, що якщо він не пройде через Вірменію, то вони цього не допустять. Ми також питаємо себе: що це означає? Якщо ви хочете, щоб він пройшов через територію Вірменії, скажіть про це своїм вірменським друзям. Як ви можете втручатися у наші стосунки з Іраном? Тобто вони кажуть, що ми цього не допустимо, ми цього не допустимо. Як це може бути? На жаль, це фактично ще більше ускладнює стабільність та прогнозування в регіоні, а також впливає на проекти зв’язків», – сказав Алієв.

Поділитись