Аваков запропонував прийняти закон про колаборантів для жителів Донбасу

Аваков запропонував прийняти закон про колаборантів для жителів Донбасу

Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков запропонував прийняти закон про колаборантів, згідно з яким жителі нині непідконтрольних територій Донбасу, які виконували соціально значущі функції, не повинні бути притягнуті до кримінальної відповідальності.

“Перед тим, як пройдуть вибори [на непідконтрольних Києву територіях Донбасу], перед тим як ми візьмемо контроль над територією, має бути вирішено ряд принципових питань, в тому числі повинен бути прийнятий закон про колаборантів, – сказав він в ефірі телеканалу ICTV, нагадавши , що подібний закон “приймався в тій же післявоєнній Франції”.

На думку Авакова, цей закон “дуже простий”. “І я думаю, цей же принцип і у нас запанує”, – вважає міністр. “Дехто каже, що це закон про амністію, а я кажу, що це закон про колаборантів, який потрібно прийняти. Якщо ти сільський лікар і працюєш в підпорядкуванні так званого міністерства охорони здоров’я ДНР, яке ми не визнаємо, то ти не підлягаєш репресіям, оскільки ти виконуєш важливу соціальну функцію і у тебе немає альтернативи. Те ж саме для вчителів, для дрібних клерків”, – пояснив він.

Однак, за словами міністра, “у відношенні тих, хто на тимчасово окупованих територіях виконував репресивну функцію, брав участь в повалення влади насильницьким шляхом, брав участь у вбивствах тощо, повинно застосовуватися виключно кримінальне переслідування”.

Поділитись