Atlantico: Путін дав Європі останній шанс помиритися з Росією

Atlantico: Путін дав Європі останній шанс помиритися з Росією

У 2022 році Європу може чекати розвал Єврозони та примирення з Росією, прогнозує оглядач французького порталу Atlantico Себастьєн Кошар.


Автор нагадав, що у березні 2022 року завершиться запущена для боротьби з фінансовими наслідками пандемії програма викупу держборгів країн Євросоюзу “євросистемою” – Європейським центробанком та регуляторами держав – членів об’єднання.

Як пояснив Кошар, ЄЦБ має намір продовжити реінвестувати надходження від погашених облігацій, тобто фактично монетизувати чи анулювати держборг. Вигодонабувачами стануть насамперед Франція та Італія — регулятор зможе купувати до 80% їхніх нових облігацій, що повністю суперечить Маастрихстським критеріям. Такий стан справ не влаштовує Німеччину, яка вже відкрито тисне на ЄЦБ, додав автор.

За прогнозом Кошара, із ситуації є лише два виходи: або Німеччина продавить свою позицію в ЄЦБ, і тоді програють Франція з Італією, або Берліну доведеться проводити окрему грошово-кредитну політику. У такому разі фактично відбудеться поділ Європи на Південь та Північ: у першу зону увійдуть Франція та Італія з прогресивною монетизацією держборгу, у другу — ФРН та Нідерланди, які прагнуть політики конкурентної дезінфляції.

“І ось тоді фінансовий розкол Європи на Європівніч і Європівд стане очевидним”, – додав Кошар.

Друге передбачення – примирення з Росією. Про це свідчить пропозиція Москви щодо гарантій нерозширення НАТО на пострадянські країни, вважає автор. Журналіст пояснив, що нинішня ситуація навколо України є дзеркальною Карибській кризі, яку вдалося вирішити, усунувши ядерну загрозу для США з території Куби.

Кошар наголосив, що Росія не планує нападати на Україну та США це розуміють. Більше того, Вашингтон зосереджений на протистоянні з Пекіном та бажає діалогу з Москвою.

Поділитись