Андрій Мельник: мої різкі висловлювання “змусили людей прокинутися”

Андрій Мельник: мої різкі висловлювання “змусили людей прокинутися”

Звільнений з посади посла України у ФРН Андрій Мельник вважає, що його різкі висловлювання “змусили людей прокинутися”, при цьому він визнає, що інколи діяв “недипломатично”.


Володимир Зеленський у липні підписав указ про звільнення з посади посла у ФРН Андрія Мельника, низка заяв якого раніше викликала резонанс. Зокрема, навесні Мельник порівняв канцлера Німеччини Олафа Шольца зі “скривдженою ліверною ковбасою” (пізніше він висловив жаль з приводу цих слів), а в червні зазнав критики через висловлювання про українського політичного діяча Степана Бандеру. Мельник в одному з інтерв’ю назвав Бандеру “борцем за свободу”. МЗС Німеччини взяло до відома заяви Мельника про Бандеру, але розглядає їх як особистий вислів, а не позицію уряду України, про що заявив журналістам представник відомства Крістіан Вагнер.

“Я думаю, що змусив людей прокинутися. Я радий, що зробив це, хоча мені іноді доводилося робити це дещо недипломатично”, – заявив він в інтерв’ю газеті Financial Times.

Мельник визнає, що припускався помилок. “Я справді шкодую, що мої слова могли поранити когось, це не було моїм наміром”, – додав він. При цьому він пишається своїми досягненнями як посол, зокрема питання про доставку озброєнь в Україну “завжди перебував на першому плані громадських дебатів”.

Поділитись