Amnesty International заявила про придушення незалежних ЗМІ в Росії

Amnesty International заявила про придушення незалежних ЗМІ в Росії

Amnesty International назвала розширення списку ЗМІ-іноагентів і внесення російською владою видання “Проект” в список “небажаних організацій” ударом по незалежній журналістиці, пише DW.

Правозахисна організація Amnesty International (AI) назвала внесення російською владою розслідувального видання Project Media до реєстру небажаних організацій і додаткове внесення восьми журналістів видань “Проект”, “Відкриті медіа” і “Радіо Свобода” в список ЗМІ-іноагентів репресивним заходом, спрямованої на придушення незалежних ЗМІ.

Як заявив у четвер, 15 липня, заступник директора AI по Східній Європі та Центральній Азії Денис Кривошеєв, таке рішення створює “новий небезпечний прецедент, оскільки воно фактично означає, що будь-яка незалежна журналістська діяльність може бути криміналізована”. Якщо рішення залишиться в силі і громадянське суспільство не зможе йому нічого протиставити, це буде означати, “що у російської влади повністю розв’язані руки для подальшого безперешкодного удушення вільної преси, для того, щоб зрівняти будь-яку незалежну журналістську діяльність із злочинною”, йдеться в прес- релізі організації.

Напередодні міністерство юстиції РФ внесло вісім журналістів видань “Проект”, “Відкриті медіа” і “Радіо Свобода” в список “іноземних агентів”. Генеральна прокуратура РФ внесла при цьому Project Media, Inc. в список небажаних організацій, повідомивши, що діяльність цього американського НВО загрожує конституційному ладу Росії, а рішення про присвоєння йому нового статусу прийнято “за результатами вивчення матеріалів, що надійшли”. 29 червня біля журналістів “Проекту” пройшли обшуки. Прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що обшуки не пов’язані з помстою правоохоронних органів за опубліковані журналістами розслідування. У день обшуків “Проект” випустив розслідування про главу МВС Володимира Колокольцева.

Поділитись