Американці забрали з Афганістану собак, але залишили на базі в Кабулі українських військових

Американці забрали з Афганістану собак, але залишили на базі в Кабулі українських військових

На американській базі в Кабулі перебувають 12 українських військових.

Їхні родичі кажуть, що обдзвонили вже все установи для евакуації, а на зв’язок вийшло тільки посольство України в Таджикистані.

Сестра одного з військових, Наталя, розповіла українським ЗМІ, що про нічні евакуації українським літаком військовослужбовці нічого не знали. Ніхто не виходив з ними на зв’язок. Всіх американців з бази вже евакуювали. Зараз там знаходиться понад 40 чоловіків, серед яких ще грузини, румуни і болгари. Їх також ніхто не забирає.

Варто відзначити, що, судячи з опублікованих повідомленнями, американські військові евакуювалися з Кабула разом зі своїми службовими собаками.

«Американці пішли. Наших залишили», – каже Наталя.

Вона обурюється, що на українському літаку з Кабула було всього 8 українських громадян, решта 72 – іноземці.

«Невже не було більше наших громадян? Треба починати зі своїх людей. У вас 12 хлопців сидять на тій базі», – зазначила жінка.

На базу до українців навідалися таліби, забрали у них всю зброю і попередили, щоб ті сиділи тихо, інакше все буде «по-іншому».

«Сьогодні таліби нормальні, а завтра вони можуть подумати, що ці хлопці – ті, хто проти них воював на боці американців. Їх перше візьмуть в полон», – переживає Наталя.

Наталя зізналася, що змогла зв’язатися тільки з посольством України в Таджикистані.

«Весь день не змогла додзвонитися в МЗС. Не відповідають на пошті, в фейсбуці. Куди мені звертатися? Ми почали обдзвонювати з усіх боків, всі родичі. Тільки після цього нам відповіли», – скаржиться українка.

Зараз дипустанови збирає інформацію про військових, просить копії паспортів. Ніякої конкретики не дають, однак стверджують, що намагаються евакуювати українців.

За словами жінки, дипломати стверджують, що не можуть негайно евакуювати своїх громадян. Вони намагаються домовитися з талібами, щоб організувати коридор і вивезти всіх на автобусі в аеропорт.

Поділитись