Афганців помістили в «список смертників» через США

Афганців помістили в «список смертників» через США

США надали «Талібану» список американців і афганців, які співпрацюють з США або володіли грін-картами, яких американська влада хотіли вивезти з країни.

Про це повідомляє Politico з посиланням на джерела.

За інформацією видання, Вашингтон зважився на такий крок для забезпечення цим людям доступ до аеропорту Кабула. Однак таке рішення викликало невдоволення серед американських законодавців і військових. «По суті, вони просто помістили всіх цих афганців в список смертників», – сказав чиновник Міноборони.

Питання про список підняли на закритому брифінгу. В адміністрації американського президента Джо Байдена відзначили, що це кращий спосіб американців і афганців, яких необхідно евакуювати, і запобігти перестрілку між бойовиками і військовими США в аеропорту.

Раніше офіційний представник талібів Забіулла Муджахід повідомив, що вони дозволять евакуацію мирних жителів і після 31 серпня. За його словами, введені раніше обмеження стосуються тільки виведення військ США їх Афганістану.

15 серпня таліби оголосили, що Афганістан повністю знаходиться під їх контролем. Це сталося після захоплення Кабула. Бойовикам вдалося підкорити більшу частину країни і всі великі міста за кілька тижнів.

Поділитись