26 травня буде обрано нового голову Верховного суду

26 травня буде обрано нового голову Верховного суду

26 травня відбудеться пленум Верховного суду, на якому буде обрано нового голову та заступника голови суду.

Список претендентів публічно не розголошується. У прес-службі суду «Стране» повідомили, що кандидатури буде оголошено безпосередньо під час пленуму, після чого відбудеться таємне голосування.

Проте, за інформацією джерел «Країни», на посаду голови Верховної Ради претендують п’ять ключових кандидатів.

Перший – Іван Міщенко, суддя Касаційного господарського суду у складі Верховного суду та голова конкурсної комісії Вищої ради правосуддя. Міщенко після початку вторгнення РФ пішов добровольцем на війну і став командиром взводу 93-ї бригади «Холодний Яр», взявши позивний «Суддя Дредд». За інформацією “Країни”, його кандидатуру підтримують антикорупційні активісти. Водночас, серед самих суддів у нього підтримка невелика, оскільки у ВС поширена думка, що Міщенко більшою мірою піариться, ніж воює, проводячи багато часу у Києві, а не на фронті.

Другий претендент – Альберт Єзеров, суддя Верховного суду. У минулому – заступник начальника Одеської митниці, де перетинався з чинним головою НАБУ Кривоносом і добре знайомий із ним.

Третій претендент – Борис Гулько, голова Касаційного цивільного суду ЗС. Вважається близьким до Офісу президента. Однак його участь у виборах глави ВС ще під питанням. Цілком імовірно він не висуватиме свою кандидатуру.

За однією з версій, Гулько замість своєї кандидатури може підтримати Станіслава Кравченка, голову Касаційного кримінального суду ЗС. За даними джерел «Країни», наразі Кравченко має найбільші шанси на обрання.

Також серед претендентів, що обговорюються, на посаду голови ВС співрозмовники «Країни» називають Наталю Коваленко, суддю Касаційного адмінсуду ВС.

Нагадаємо, що 16 травня 2023 року Пленум Верховного Суду висловив недовіру Всеволоду Князєву та припинив його повноваження на посаді голови Верховного Суду. Виконувачем обов’язків голови до обрання нового голови ЗС є Дмитро Луспеник, секретар пленуму Верховного суду.

Поділитись