Білоруський спринтер отримав польську гуманітарну візу

Білоруський спринтер отримав польську гуманітарну візу

Спринтерка з Білорусі, яка відмовилася від наказу своєї команди летіти додому до початку Олімпіади, отримала Польщу гуманітарну візу.

24 -річна Крістіна Тімановська перебуває в посольстві Польщі в Токіо після того, як провела ніч під охороною в готелі під охороною японської поліції.

Вона сказала, що її насильно доставили в аеропорт за критику автобусів, і висловила побоювання за її безпеку.

Білорусь каже, що її вилучили з команди через її емоційний стан.

Заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач сказав, що пані Тимановська перебуває у безпосередньому контакті з польськими дипломатами в Токіо, і що Польща зробить “все, що необхідно, щоб допомогти їй продовжити спортивну кар’єру”.

Її чоловік втік до столиці України Києва. Він сказав агентству AFP, що сподівається приєднатися до дружини в Польщі “найближчим часом”.

Інцидент знову поставив у центрі уваги Білорусь, якою з 1994 року керує президент Олександр Лукашенко. Минулого року загальнонаціональні протести через його спірне переобрання були жорстоко придушені силами безпеки.

Деякі з тих, хто приєднався до демонстрацій, також були спортсменами національного рівня, яких позбавили фінансування, вирізали зі збірних команд та затримали.

Білоруський уряд поки не коментує рішення Польщі.

У понеділок речник МОК Марк Адамс заявив, що напередодні Ігор орган вжив заходів проти білоруського комітету.

Він заборонив деяким посадовцям, включаючи сина президента, не захищати спортсменів, які приєдналися до демонстрацій.

Хізер Макгілл, дослідниця Amnesty International у Східній Європі та Центральній Азії, заявила, що спортивна адміністрація країни підпорядковувалася “прямому контролю уряду” за часів президента Лукашенка.

“Спортсмени віддають перевагу державі та шанують суспільством, і не дивно, що спортсмени, які висловлюються, виявляються мішенню для репресій”, – сказала вона.

Поділитись