Знайдений власник арештованого судна з аміачною селітрою

Знайдений власник арештованого судна з аміачною селітрою

Власником судна Rhosus, аміачна селітра з якого вибухнула в порту Бейрута, офіційно числиться болгарська компанія.

Про це повідомляють ЗМІ з посиланням на голову Далекосхідної регіональної організації Російської профспілки моряків Миколи Суханова. За його словами, реєстрових власником корабля є компанія Briar Wood Corporation. Суханов розповів, що судно ходило під «зручним прапором» Молдавії. Він зазначає, що при використанні «зручного прапора» справжнього власника судна дуже складно знайти, і найчастіше робляться документи, які не дозволяють йому нести відповідальність. Таким чином навіть при необхідності знайти офіційного власника по паперах не представляється можливим.

Раніше стало відомо, що судно Rhosus належало росіянину. Воно везло селітру з Батумі в Мозамбік, але зробило незаплановану зупинку в Лівані через технічні неполадки. Після перевірки влади порту заборонили йому повертатися в море. Гречушкін став банкрутом і фактично кинув екіпаж – морякам з Росії та України довелося близько року перебувати в Бейруті. Стверджується, що зараз колишній власник судна проживає на Кіпрі.
Потужний вибух стався в районі порту ввечері 4 серпня. Шкоди завдано безлічі кварталів міста, вибуховою хвилею виявилося зачеплено посольство Росії. За останніми даними, постраждали більше 4 тисяч чоловік, не менше 300 тисяч позбулися житла. Виявлено тіла більше сотні загиблих.

У силових структурах Лівану розповіли, що вибух стався в момент проведення зварювальних робіт. Прем’єр-міністр Лівану Хассан Діяб заявив, що вибух стався через зберігання на складі в морському порту столиці 2750 тонн аміачної селітри протягом шести років. При цьому вибухонебезпечна речовина знаходилося там без вжиття превентивних заходів і загрожувало безпеці громадян, додав Діяб.

Поділитись