ЗМІ: Ізраїль вступив на шлях конфронтації з Росією через Сирію

ЗМІ: Ізраїль вступив на шлях конфронтації з Росією через Сирію

Напередодні Ізраїль завдав удару по території САР.

На цей жест відповіли не тільки сирійці, а й російські військові. Небажання Тель-Авіва йти шляхом миру може обернутися погіршенням відносин з Москвою.

Відразу ж після авіаудару офіційний представник російської військової бази «Хмеймім» заявив, що 21 з 24 ракет, випущених по сирійським об’єктах, успішно відбиті ППО. Комплекси «Бук» і «Панцир» впоралися із завданням і не дозволили обрушити гнів нового ізраїльського уряду на Дамаск.

«Близько 1:30 чотири тактичних винищувачі ВПС Ізраїлю F-15 з повітряного простору Лівану завдали удару 24 керованими ракетами по цілях на території Сирійської Арабської Республіки. Черговими силами сирійських ППО з знаходяться на озброєнні збройних сил САР комплексів російського виробництва “Бук-М2Е” і “Панцир-С1” знищена 21 ракета», – сказав контр-адмірал Вадим Куліть.

Ізраїльська влада намагаються приховати підтримку ескалації на території Сирії і прикриваються брехнею про нібито нанесенні ударів по позиціях «Хезболли» і проіранських міліцій. Там усвідомлюють, що зараз ні в якому разі не можна псувати відносини з Москвою.

А відносини ці, дійсно, помітно охололи з приходом на пост прем’єр-міністра ультраправого політика Нафталі Беннета. Це екс-прем’єр Біньямін Нетаньяху знаходив спільну мову з Кремлем, регулярно відвідуючи Москву. Беннет ж, в принципі, поки що не має ніякого політичного ваги на міжнародній арені.

На зростаючу стурбованість і страх конфронтації з Росією в близькосхідному регіоні вказує короткостроковий візит глави МЗС Ізраїлю Яіра Лапіда в Москву. Це – реакція на збиту 21 ракету. Очевидно, що ізраїльтяни зараз спробують домовитися з Кремлем, але чи піде на це російське керівництво – питання.

Однак Москва негативно ставиться до ударів Ізраїлю по позиціях сирійців. Можливо, усвідомлюючи це, Тель-Авів наносив повітряні удари з території Лівану. Просто-напросто ізраїльтяни побоялися втратити один з літаків.

Найближчим часом слід уважно спостерігати, як будуть розвиватися події. Якщо Тель-Авів продовжить провокації, то це лише посилить відносини з Москвою. У свою чергу «набіги» на сирійські об’єкти навряд чи принесуть плоди.

Поділитись