Зеленський запропонував заборонити відпускати під заставу підозрюваних в корупції

Зеленський запропонував заборонити відпускати під заставу підозрюваних в корупції

Президент України Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроект, що передбачає заборону відпускати під заставу підозрюваних у тяжких корупційних злочинах.

Документ опублікований на сайті українського парламенту. Законопроектом пропонується внести зміни до кримінального законодавства, відповідно до яких суд при ухваленні рішення про запобіжний захід у вигляді утримання під вартою має право не визначати розмір застави в провадженні у тяжких або особливо тяжких корупційних злочинах.

На сьогоднішній день під заставу на Україні не відпускають в трьох випадках: якщо злочин було скоєно із застосуванням насильства чи погрозою його застосування, якщо дії обвинувачених привели до загибелі людей, або якщо стосовно підсудних раніше вже обиралася цей запобіжний захід, однак ними були допущені порушення.

Раніше на цьому тижні повідомлялося, що спікер Верховної Ради і лідер партії «Слуга народу» Дмитро Разумков виступив за позбавлення президента України недоторканності. За його словами, зняти недоторканність з депутатів недостатньо, глава держави і судді також повинні бути позбавлені цього привілею. Він зазначив, що відповідне рішення необхідно прийняти, «щоб усі були рівними перед законом».

Поділитись