Зеленський сподівається провести “нормандську зустріч” в Берліні через два місяці

Зеленський сподівається провести “нормандську зустріч” в Берліні через два місяці

Президент України Володимир Зеленський висловив надію, що зустріч лідерів “нормандської четвірки” (Росія, Німеччина, Франція, Україна) відбудеться в Берліні через два місяці, як це було заплановано в ході грудневої зустрічі в Парижі.

Про це він заявив після зустрічі з Папою Римським Франциском у Ватикані.

“За два місяці після “нормандії” в Парижі і, сподіваюся, за два перед такою ж зустріччю в Берліні, я просив [Папу Римського] допомогти зі звільненням українців – полонених в Донбасі, в Криму та Росії”, – написав глава держави у своєму Telegram-каналі.

В цілому зустріч з понтифіком український лідер назвав “моментом істини” і “перевіркою на справжність”, а також пообіцяв зробити все, щоб конфлікт на Донбасі залишився тільки “страшним спогадом”.

Останній саміт в “нормандському форматі” пройшов 9 грудня в Парижі. Учасники домовилися продовжити дискусію на вищому рівні в “нормандському форматі” вже через чотири місяці в Берліні, а протягом цього часу зробити ряд кроків в напрямку політичного врегулювання конфлікту в Донбасі.

Днями міністр закордонних справ України Вадим Пристайко заявив про підготовку зустрічі глав МЗС країн “нормандської четвірки” на полях Мюнхенської конференції з безпеки 14-16 лютого. Однак після того, як МЗС Франції офіційно заявив, що не може підтвердити таку зустріч, Пристайко дезавуював свої власні заяви, зазначивши, що пріоритетом залишається зустріч лідерів країн “нормандської четвірки”, яка не повинна бути підмінена зустріччю на міністерському рівні.

Поділитись