Зеленський має намір розпочати переговори з Байденом щодо Криму і Донбасу

Зеленський має намір розпочати переговори з Байденом щодо Криму і Донбасу

Президент України Володимир Зеленський в Вашингтоні заявив, що має намір почати переговори з президентом США Джо Байденом з тим Криму, Донбасу і “нормандського формату”.


Зеленський перебуває з робочим візитом в США, де в середу запланована його зустріч з Байденом. Планується, що ключовою темою українсько-американських переговорів у Вашингтоні стане залучення США до мирного врегулювання конфлікту в Донбасі. Ще однією з тем розмови двох президентів стане обговорення “Північного потоку – 2” і гарантій енергетичної безпеки для України.

“Буде кілька секторів нашої розмови: безпека, війна, економіка … Є багато речей, на які хочеться отримати не відповідь, а бачення. Тим більше, мені здається питання не в тому, про що запитує Україна і, що відповідає Америка. Мені здається, це взаємно. у кожної сторони є питання і є відповіді “, – сказав Зеленський під час спілкування з журналістами у Вашингтоні. Трансляцію вів телеканал “Дім” в YouTube.

На питання про те, прозвучать чи на переговорах з Байденом теми “нормандського формату”, Криму і Донбасу, Зеленський зазначив, що “думаю, ми з цього і почнемо”.

Крим став російським регіоном після проведеного там в березні 2014 року референдуму після держперевороту в Україні. Україна як і раніше вважає Крим своєю тимчасово окупованою територією. Керівництво Росії неодноразово заявляло, що жителі Криму демократичним шляхом, в повній відповідності з міжнародним правом і Статутом ООН проголосували за возз’єднання з Росією. За словами російського президента Володимира Путіна, питання Криму “закрите остаточно”.

Так званий “нормандський формат” переговорів по Україні існує з червня 2014 року. Тоді в ході святкування 70-річчя висадки військ союзників у Нормандії лідери Німеччини, Росії, України і Франції вперше обговорили врегулювання конфлікту в Донбасі. Попередній саміт пройшов в Парижі 9 грудня 2019 року. Останнім часом сторони на різних рівнях обговорюють перспективи взаємодії в цьому форматі.

Поділитись