Зеленський допустив великий обмін полоненими після карантину

Зеленський допустив великий обмін полоненими після карантину

Президент Володимир Зеленський допустив проведення масштабного обміну полоненими і утримуваними особами з Донбасом після закінчення карантину, введеного через пандемію коронавірусу.

«Під час першого обміну ми повернули 35 осіб, моряків, це була перша частина обміну, – сказав Зеленський. – Другий обмін був після домовленостей “нормандської четвірки”, було 76 осіб. Зараз ми змінюємо 20 осіб. Ми можемо чекати завершення карантину і потім провести більший обмін». Глава держави додав, що Київ прагнув провести масштабний обмін вже зараз.

Вранці 16 квітня Україна обмінялася полоненими з самопроголошеними Донецької і Луганської народними республіками. Київ передав в ДНР 10 осіб, повернув дев’ять. З ЛНР на Україну вирушили 11 осіб, у зворотний бік – сім.

В кінці грудня 2019 року відбувся великий обмін між Києвом і Донбасом. Українська сторона отримала 76 людина, Донецьк і Луганськ – 123.

У вересні Росія і Україна обміняли ув’язненими за формулою «35 на 35». Зокрема, до Києва повернулися затримані в Керченській протоці моряки і режисер Олег Сенцов. Українська сторона віддала журналіста Кирила Вишинського і  свідка у справі про катастрофу малайзійського Boeing Володимира Цемаха.

Поділитись