Запас води в Криму скоротився до обсягу одного водосховища

Запас води в Криму скоротився до обсягу одного водосховища

Після грудневої посухи запас води у всіх водосховищах Криму став менше, ніж обсяг одного Партизанського водосховища.

Про це повідомляє Гідрометцентр. Всупереч прогнозам, грудень не приніс на півострів очікувані опади. Русла річок і раніше залишалися пересохлими. Так, пересихання верховий річки Альма триває вже 150 днів, а річки Чорна – 141 день. Ці дві стікають з гір річки живлять Партизанський і Чорноріченське водосховища, що забезпечують питною водою найбільші міста півострова – Сімферополь і Севастополь. За даними багаторічних спостережень, річка Альма останній раз пересихала в цю пору року в 1998 році, а річка Чорна – в 1985 і 2010 роках. Також пересохлими залишаються гірські річки в околицях Алушти, Феодосії і Судака.

У грудні, за даними Держкомводгоспу Криму, запас вологи в трьох водосховищах, що постачають Сімферополь, скоротився до 4,5 мільйона кубометрів і склав всього близько шести відсотків від їх проектного обсягу. До кінця грудня загальний обсяг запасу у всіх водосховищах Криму скоротився до 31,3 мільйона кубометрів, що менше обсягу одного Партизанського водосховища. При цьому 5 січня в Криму побитий абсолютний температурний рекорд 1931 року. У цей день повітря на півострові прогрілося до 17,6 градуса. 90 років тому цей в цей день в Криму було 14,4 градуса Цельсія.

З початку вересня Сімферополь, а також Сімферопольський і Бахчисарайський райони Криму переведені на обмежений режим водоспоживання. Воду в будинки жителів подають в ранкові та вечірні години. Уже два місяці основним джерелом постачання кримської столиці є підземні горизонти. 14 грудня Ялта і прилеглі курортні селища також перейшли на режим обмежень подачі води. Вирішується питання про перекидання до Сімферополя води з відкритих недавно артезіанських свердловин, ведуться пошуки нових водоносних горизонтів. Також розглядається питання про будівництво в Криму потужних опріснювальних станцій, продуктивністю не менше 10 тисяч кубометрів води на добу.

Поділитись