За незаконне затримання перед судом постануть слідчий та прокурор

За незаконне затримання перед судом постануть слідчий та прокурор

До суду скеровано обвинувальний акт відносно начальника одного з відділів місцевої прокуратури Кіровоградської області та колишнього старшого слідчого Приморського відділу поліції в м. Одеса ГУ Нацполіції в Одеській області. Правоохоронці обвинувачуються у завідомо незаконному затриманні (ч. 1 ст. 371 Кримінального кодексу України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювали слідчі Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань. Процесуальне керівництво – Департамент процесуального керівництва у провадженнях про катування та інші серйозні порушення прав громадян з боку правоохоронних органів Офісу Генерального прокурора.

“Слідством встановлено, що старший слідчий одержав від прокурора письмове доручення про затримання особи в порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Поліцейський, який не входив до слідчої групи, достовірно знаючи про незаконність вказаного доручення, затримав громадянина без законних підстав через тиждень після можливого скоєння ним злочину. В подальшому, прокурор помістив громадянина до місця тимчасового утримання на підставі складеного слідчим протоколу про затримання особи. Під час розгляду клопотання прокурора про застосування запобіжного заходу, слідчим суддею визнано незаконними дії правоохоронців”, – йдеться на сайті Державного бюро розслідувань.

У разі доведення вини, обвинуваченим загрожує покарання у вигляді позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 5 років або обмеження волі на строк до 3 років.

Фото Олександри Буділки (з архіву FOTOmedia)

Поділитись