У Бразилії вирішили приховати статистику інфікованих на коронавірус

У Бразилії вирішили приховати статистику інфікованих на коронавірус

Коли коронавірус прорвався до Бразилії, президент Джаїр Болсонаро потрапив під бурхливу критику за саботаж заходів ізоляції, що вводяться державами. Заохочуючи масові мітинги своїх прихильників та виходячи на зростаючу кількість смертних випадків, від запитував в людей: “Що ви хочете від мене?”

Тепер, коли від спалаху коронавірусу в Бразилії стало ще гірше – кількість інфікованих стало більше, ніж у будь-якій іншій країні, окрім Сполучених Штатів, – уряд пана Болсонаро придумав унікальну відповідь на зростаючу тривогу: Він вирішив засекретити дані про захворівших на цей недуг у країні, – передає The New York Times.

Міністерство охорони здоров’я Бразилії у п’ятницю прибрало веб-сайт, на якому воно повідомляло про статистику коронавірусу. А потім, сайт знищив історичні дані – заражених або вбитих через вірус.

Законодавці та експерти з питань охорони здоров’я піддали критиці дії пана Болсонаро. Вони засудили рішення уряду про відмову від всебічної статистики, оскільки статистика щодо смерті та зараження продовжують зростати. Крім того, вони суворо критикували повторну практику адміністрації Болсонаро щодо зменшення небезпеки вірусу, незалежно від того, що кажуть вчені та його власні міністри охорони здоров’я.

Гілмар Мендес, суддя Верховного Суду, назвав “маніпулювання урядом статистикою тактикою тоталітарних режимів”, додавши, що “закон не звільнить уряд від можливого геноциду”.

Пандемія, а конкретніше реакція урядів на них, були дуже суперечливими у всьому світі. Бразилія вже розділена політичною прірвою між лютими недоброзичливцями пана Болсонаро і його прихільниками.

Пан Болсонаро, який спочатку описував вірус як “нудний грип”, каже, що виклик вірусу деруфікується економічними наслідками заходів, і що реальна небезпека полягає у зростаючому безробітті, яке залишає людей голодними .

Але він також піддався критиці за організацію великих провладних протестів, під час яких є ризик поширення вірусу.

Зараз Бразилія зазнає найвищої щоденної кількості смертей у світі – часто понад 1000 на день, – а уряд припинив повідомляти про сукупне число спалахів.

Поділитись