Японія прагне повернути реальний суверенітет над Курилами

Японія прагне повернути реальний суверенітет над Курилами

Користувачі японського сервісу Yahoo News Japan обурилися сюжетом телерадіокомпанії STV News про початок будівництва доріг на Шикотане, одному з островів Південних Курил.

Про це пишуть російські ЗМІ.

У матеріалі йшлося про те, що освоєння острова просувається швидкими темпами, а нову дорогу, створювану в рамках інфраструктурної програми «План розвитку Курильського архіпелагу», мають намір добудувати в наступному році.

У сюжеті також вказувалося, що тут колись прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе обіцяв «особисто поставити крапку в територіальному питанні з Росією». При цьому після залишення ним посади відбувається різке прискорення «росіїзації» Курильських островів.

Японські читачі обурилися подібним ходом речей.

«Реальний суверенітет над островами нам уже не повернути», – зауважив один з користувачів.

«У Росії немає ні найменшого бажання повертати нам острова!», – заявив інший.

При цьому деякі читачі позитивно оцінили розвиток інфраструктури.

«Поїде на них більше народу, наприклад, на величезний рибопереробний завод», – заявив один з користувачів.

Раніше японців обурила публікація Міноборони Росії архівних фотографій і документів до 75-річчя закінчення Другої Світової війни, зокрема щодо звільнення Курильських островів. Як заявив один з користувачів, військові бази на чотирьох «північних островах» вже давно тримають цю японську територію під прицілом російських ракет.

За підсумками Другої світової війни між Москвою і Токіо не було укладено мирний договір через невирішені територіальні суперечки щодо островів Ітуруп, Кунашир, Шикотан і групи Хабомаї. Японці називають Південні Курили «північними територіями» і не визнають їх російськими. У Москві не визнають сам факт територіальної суперечки.

Поділитись