Японія і США провели спільні маневри за участю винищувачів і бомбардувальників

Японія і США провели спільні маневри за участю винищувачів і бомбардувальників

Повітряні Сили самооборони Японії і ВПС США 27 квітня провели спільні навчання в районі Японського і Східно-Китайського морів.

Про це йдеться в повідомленні, опублікованому в п’ятницю на сайті Сил самооборони Японії.

Відзначається, що в маневрах взяли участь 13 винищувачів F-15 і два винищувачі F-2, що знаходяться на озброєнні Японії, а також два бомбардувальники B-52 ВПС США. У Східно-Китайському морі розташовано острова Сенкаку (Дяоюйдао), які є предметом територіальної суперечки між Токіо і Пекіном.

Крім того, японський міністр оборони Нобуо Кісі в п’ятницю заявив на прес-конференції, що Японія “з серйозною стурбованістю пильно спостерігає за діями КНР в морській сфері”.

Суперечка навколо островів Сенкаку загострився після того, як у вересні 2012 року Токіо оголосив про їх викуп у приватних власників, японських громадян. Після цього в КНР пройшли масові демонстрації протесту, що супроводжувалися розгромом японських ресторанів і підприємств. З тих пір китайські кораблі постійно курсують поблизу спірного архіпелагу і роблять демонстративні заходи в його прибережну зону.

Особливе занепокоєння Японії останнім часом викликає активність сторожовиків КНР в районі Сенкаку. У лютому китайські кораблі 14 разів заходили в зону у цих островів, які Японія вважає своїми територіальними водами. У Токіо це пов’язують в тому числі з тим, що 1 лютого в Китаї вступив в силу закон, що дає берегової охорони країни повноваження відкривати вогонь по іноземним кораблям для захисту національного суверенітету. У відповідь Японія також наділила свою берегову охорону правом застосовувати зброю в разі спроби висадки на Сенкаку, що, на думку експертів, підвищує загрозу збройного конфлікту між країнами.

Поділитись