Японці назвали G7 за участю Росії “політичним шоу”

Японці назвали G7 за участю Росії “політичним шоу”

Заява Трампа про те, що він має намір запросити на черговий саміт G7 Росію, викликало різкий осуд з боку Японії.

Там заявили, що запрошення Росії перетворює саміт в “політичне шоу” і фактично визнає її права на “анексію” Криму. А для Японії це означає і втрату надії на повернення Курил.

Японський Yahoo News опублікував матеріал видання Wedge, в якому автор різко критикує згоду Тосиміцу Мотегі, глави МЗС Японії, із запрошенням Росії в G7. Автор нагадує, що країну з ганьбою вигнали з “великої вісімки” після незаконної окупацію Криму. На його думку, запрошення Росії на саміт буде означати, що Москві “пробачили” Крим і визнали його російським.

Автор підкреслює, що такі дії з боку світової спільноти можна було б зрозуміти, якби Росія хоча б давала зрозуміти, що хоче “виправитися” і повернути Крим. Але таких сигналів з Кремля не надходило. Він проводить прямі паралелі з “окупацією” Радянським Союзом чотирьох Курильських островів – виходить, що всі надії Японії на їх повернення теж впадуть?

У статті прослизає натяк на те, що японська сторона не стала заперечувати проти участі Росії в G7, щоб підлабузнюватися до США і особисто до Трампа. Нібито така зразкова поведінка має сподобатися і Росії, а значить, прем’єр Сіндзо Абе зможе і далі проводити свою лінію по поверненню хоча б двох островів з чотирьох.

Нагадаємо, раніше Трамп висловився за присутність Росії в G7 наперекір думці ЄС. За його словами, все одно половина питань саміту присвячені Росії, і без Путіна їх не вирішити. “Це питання здорового глузду”, – підкреслив президент США в інтерв’ю одній з радіостанцій. Японський міністр закордонних справ прокоментував це рішення так: “Щоб задіяти конструктивну роль Росії у вирішенні міжнародних проблем, необхідно забезпечити діалог з нею і її участь. Це наша принципова позиція”.

Поділитись