Всесвітнє антидопінгове агентство WADA підготувало для Росії нове покарання

Всесвітнє антидопінгове агентство WADA підготувало для Росії нове покарання

Російських спортсменів змусять возити кров в Європу.

Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) може позбавити московську антидопінгову лабораторію права працювати з допінг-пробами крові. Приводом є незаконні маніпуляції з базою даних. Про це повідомила заступник гендиректора Російського антидопінгового агентства (РУСАДА) Маргарита Пахноцька.

«Ця загроза позбавлення дуже реальна», – заявила вона. За її словами, якщо це станеться, спортсмени просто не зможуть здати кров на допінг в Росії. У РУСАДА є договори з 13 європейськими антидопінговими лабораторіями. Однак в них поки не можна доставити кров протягом 24 годин після забору, як потрібно за правилами.

«Тому нам доведеться думати, як оперативно доставляти до Європи проби крові. Але зрозуміло, що це буде куди складніше і набагато дорожче », – додала Пахноцька.

У 2015 році WADA призупинило діяльність московської антидопінгової лабораторії, позбавивши акредитації. У 2016 році лабораторії повернули право робити аналізи крові на паспорт крові спортсмена.

У WADA є претензії до ідентичності бази даних московської лабораторії. В агентстві вважають, що після допінгових скандалів російські чиновники навмисно змінили в ній дані спортсменів. Комітет по відповідності рекомендував виконкому WADA прийняти санкції до російського спорту. Протягом 4 років росіянам можуть заборонити виступи на Олімпійських іграх і чемпіонатах світу під прапором країни.

Остаточне рішення виконком WADA прийме завтра, 9 грудня в Лозанні.

Поділитись