Влада України планує розділити Національну гвардію на три частини

Влада України планує розділити Національну гвардію на три частини

Уряд України планує реорганізувати Національну гвардію, яка була створена в 2014 році після відсторонення від влади Віктора Януковича.

Її розділять між двома міністерствами і президентом, повідомив глава офісу президента Андрій Богдан в інтерв’ю “Бі-бі-сі Україна”. За його словами, частина Нацгвардії залишиться в розпорядженні МВС. Однак її бойові підрозділи, які беруть участь в операції на Донбасі, будуть передані міністерству оборони і Генеральному штабу.

“Ми вважаємо, що частина Національної гвардії може і повинна залишитися в МВС. Частина бойових підрозділів, які беруть участь у військовому конфлікті на Сході, повинна бути підпорядкована міністерству оборони і Генеральному штабу. А частина підрозділів – безпосередньо президенту”, – заявив Богдан.

Разом з тим він визнав, що з цього питання у адміністрації Зеленського є розбіжності з міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим, якому підпорядковується Нацгвардія. На початку вересня Верховна рада вже не змогла приступити до розгляду законопроекту, який передбачав підпорядкування Нацгвардії президенту. Тоді глава парламентського Комітету з питань правоохоронної діяльності Денис Манастирський повідомив, що Володимир Зеленський і Арсен Аваков “домовилися обговорити всі зміни”. “Буде більш детальний доопрацьований законопроект”, – зазначив він.

Національна гвардія України як самостійна силова структура існувала в країні з 1991 по 2000, але потім була скасована. Знову відтворити Національну гвардію було вирішено в березні 2014 року. Одним з ініціаторів був Арсен Аваков, який тоді ж очолив МВС.

До складу Нацгвардії, зокрема, були включені і бійці самооборони Євромайдану. Після проходження відповідної підготовки батальйони Нацгвардії несли службу на Донбасі як найбільш боєздатні частини. В даний час загальна чисельність Нацгвардії досягає 60 000 військовослужбовців.

Фото Нацгвардії.

Поділитись