Влада США збирає інформацію про учасників протесту, які загрожують знести пам’ятники

Влада США збирає інформацію про учасників протесту, які загрожують знести пам’ятники

Керівництво Міністерства внутрішньої безпеки США уповноважив своїх співробітників збирати інформацію про учасників протесту, які виступають з погрозами пошкодити або знищити розташовані в громадських місцях будь-які пам’ятники і статуї.

Про це повідомила газета The Washington Post, в розпорядженні якої опинився відповідний внутрішній документ.

Міністерство тепер буде відстежувати в соцмережах окремі особи або групи, які можуть “пошкодити або знищити знаходяться в громадських місцях пам’ятники, меморіали або статуї”. У документі не говориться, про які саме пам’ятках йдеться, чи є вони федеральною власністю.

При цьому уповноважені співробітники повинні чітко пояснити, чому та чи інша людина може становити загрозу – не можна покладатися на “передчуття і інтуїцію, яких недостатньо”. При цьому, як зазначає газета, МВБ не може безпосередньо займатися прослуховуванням і стеженням з використанням електронних засобів, однак відомство може попросити про це ФБР.

Расові проблеми вийшли на перший план в США в зв’язку зі смертю афроамериканця Джорджа Флойда в Міннеаполісі (штат Міннесота). Поліцейські використовували при його затриманні 25 травня жорсткий задушливий прийом. Флойд помер після цього в лікарні. Всі четверо брали участь в затриманні співробітників поліції звільнені, їм пред’явлені звинувачення.

Смерть афроамериканця спровокувала масові протести і заворушення по всій країні. На цьому тлі в США почалася чергова хвиля боротьби з пам’ятниками політичним діячам минулого. У деяких випадках вандали псували монументи видатним керівникам Конфедерації, яка об’єднувала штати рабовласницького Півдня під час Громадянської війни в США (1861-1865). Крім того, були знесені декілька пам’ятників мореплавцю Христофору Колумбу (1451-1506), а також статуя першого президента США Джорджа Вашингтона (1732-1799) в Портленді (штат Орегон).

Поділитись