Санкції проти «Північного потоку-2» знову посилять

Санкції проти «Північного потоку-2» знову посилять

Палата представників Конгресу США одноголосно підтримала внесення поправки про посилення санкцій проти газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік» в проект оборонного бюджету на наступний фінансовий рік.

Ініціатива спрямована на посилення вже діючих санкцій відносно російських газопроводів. У поправці мова йде про внесення рестрикцій проти іноземних осіб, які в значній мірі сприяють продажу, оренді або надання судів для укладання труб, призначених для будівництва газопроводів.

17 липня Євросоюз (ЄС) розкритикував односторонні санкції, які загрожують ввести США щодо газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік». На думку верховного представника ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозепа Борреля, подібні заходи суперечать міжнародному праву.

15 липня держсекретар Майк Помпео заявив, що Держдепартамент США включить в проекти, які підпадають під санкції, «Північний потік-2» і «Турецький потік». За його словами, щодо проектів діятимуть обмежувальні заходи, передбачені законом «Про протидію противникам Америки за допомогою санкцій» (CAATSA).

В кінці минулого року США ввели санкції відносно російських газопроводів «Північний потік-2» і «Турецький потік». Офіційною причиною названа захист європейської енергетичної безпеки.

Газопровід «Північний потік-2» з Росії до Німеччини по дну Балтійського моря повинні були запустити в кінці 2019 року. Термін запуску проекту перенесли на рубіж 2020-2021 років спочатку через позицію Данії, яка не погоджувала маршрут проходження проекту через свої води, а потім – через санкції США відносно компаній, що беруть участь в проекті.

Поділитись