Влада Малайзії відклала зниження вікового цензу для голосування на виборах

Влада Малайзії відклала зниження вікового цензу для голосування на виборах

Влада Малайзії відклали плановане зниження мінімального віку для громадян, які мають право голосу на будь-яких державних виборах.

Про це пише в п’ятницю газета The Straits Times з посиланням на голову виборчкому Абдулу Гані Саллеха.

За його словами, “зниження мінімального порогу з 21 року до 18 років не може бути реалізовано по крайней мере в цьому році в зв’язку з пандемією коронавируса, через яку кілька разів оголошувався локдаун”.

У 2018 році, коли в Малайзії останній раз проводилися загальні парламентські вибори, проголосувати на них могли 14,9 млн чоловік. Прийняті в 2019 році поправки в законодавство дозволили збільшити число виборців на 30%.

На початку минулого року в країні виникла політична криза після того, як чинний на той момент глава уряду Махатхир Мохамад пішов у відставку, залишивши також пост лідера правлячої на той момент “Альянсу надії”. Він зайняв крісло прем’єра після перемоги на загальних парламентських виборах в травні 2018 року. Разом з тим, всупереч усталеній практиці, верховний правитель самостійно призначив нового прем’єра – Мухіддіна Яссіна. При цьому Махатхир до недавнього часу наполягав, що саме він зберігає парламентська більшість. У вересні новий лідер “Альянсу надії” Анвар Ібрагім зажадав проведення дострокових виборів, оскільки, на його думку, саме його кандидатура має найбільшу підтримку в парламенті.

Спочатку нинішній глава уряду пообіцяв провести вибори в 2021 році, проте потім з його ініціативи верховний правитель оголосив в країні надзвичайний стан, яке забороняє вибори, а також припиняє діяльність парламенту.

Поділитись