Військові США мають намір почати патрулювання в російській Арктиці

Військові США мають намір почати патрулювання в російській Арктиці

Військово-морський флот США буде на регулярній основі патрулювати у російських берегів в Арктиці, щоб “перешкоджати перебуванню Москви на Крайній Півночі”, пише Breaking Defence з посиланням на заяву міністра ВМС Кеннета Брейтуейта в ході телеконференції.


За його словами, в найближчі роки Вашингтону доведеться в Арктиці “діяти більш наполегливо”, щоб оскаржити російські, а також, в меншій мірі, китайські “домагання” на Крайній Півночі.

При відповіді на питання, чи повинні Сполучені Штати почати проводити “операції із забезпечення свободи навігації” у північного узбережжя Росії, Брейтуейт порівняв ситуацію з обстановкою в Південно-Китайському морі, де у КНР і держав регіону є розбіжності з морських кордонів і зон відповідальності.

“Міжнародне співтовариство визнає, що це міжнародні води, в яких ми будемо працювати”, – підкреслив він.

“Коли морські шляхи на Півночі відкриваються, стають судноплавними, ВМС США мають намір гарантувати, що свобода навігації існує для наших партнерів”, – заявив Брейтуейт. Він назвав таку стратегію “сміливішою позицією”, “правом” і “обов’язком” США як “домінуючою військово-морською силою в світі”.

Міністр додав, що головна перевага США в регіоні – підводні човни. За його словами, в умовах, коли у Росії є криголамний флот, а Китай будує подібні кораблі такими темпами, з якими США “не можуть зрівнятися”, Вашингтон може вдатися до оренди криголамів у союзників, поки не побудує власні.

Поділитись