Віце-прем’єр вважає, що країна вступить в НАТО раніше, ніж в ЄС

Віце-прем’єр вважає, що країна вступить в НАТО раніше, ніж в ЄС

Україна вступить в НАТО швидше, ніж інтегрується в Європейський союз, вважає віце-прем’єр країни з європейської та євроатлантичної інтеграції Дмитро Кулеба.

Раніше Кулеба заявляв, що розраховує, що країна через п’ять років буде відповідати економічним критеріям вступу в ЄС.

“Я вважаю, що ми в НАТО вступимо раніше, ніж в ЄС”, – сказав Кулеба в інтерв’ю агентству “РБК-Україна”, опублікованому у вівторок. Він зазначив, що українська влада хоче за найближчі п’ять років виконати всі вимоги Північноатлантичного альянсу щодо реформування країни.

“В ідеалі через п’ять років ми повинні бути повністю взаємно сумісні з країнами Альянсу, і останній крок, який треба буде зробити – отримати політичне рішення Альянсу про початок процедури вступу України в НАТО. Через п’ять років ми хочемо сісти з ними за стіл і сказати: хлопці, ми готові, тепер ваша черга”, – зазначив Кулеба.

Крім того, він вважає, що Київ, у разі повторної подачі заявки на отримання плану дій щодо членства в НАТО, отримав би відповідь гірше, ніж він був у 2008 році. “Я впевнений, що ми отримаємо відповідь гірше, ніж в 2008. Виходячи і з змін в Альянсі, і євроатлантичній спільноті як такій”, – сказав Кулеба. При цьому він нагадав, що після подачі заявки у 2008 році Київ отримав підтвердження, що Україна стане членом НАТО і заявка вирушила в роботу. “Процедурно подавати другу заявку – значить обнуляти все зроблене і починати все спочатку”, – зазначив Кулеба.

Раніше Кулеба заявив, що Київ не буде подавати повторно заявку на отримання плану дій щодо членства в НАТО, вважає, що це питання має бути технічним, а не політичним.

Поділитись