Верховна рада прийняла закон, що обмежує освіту російською мовою

Верховна рада прийняла закон, що обмежує освіту російською мовою

Верховна Рада України прийняла законопроект «Про повну загальну середню освіту». Про це повідомляється на сайті парламенту країни.

Згідно з проектом, особи, що належать до нацменшин, мови яких не є офіційними мовами Євросоюзу (ЄС), отримують в державних, комунальних чи корпоративних освітніх установах базову і профільну середню освіту державною мовою. Її обсяг повинен становити не менше 80% річного обсягу навчального часу.

При цьому нацменшини, мови яких є офіційними в ЄС, також отримують базову середню освіту державною мовою. Однак його обсяг повинен становити не менше 20% річного обсягу навчального часу в п’ятому класі з щорічним збільшенням, і сягатиме не менше 40% в 9-му класі. Профільна середню освіту вони будуть отримувати державною мовою в обсязі не менше 60% річного обсягу навчального часу.

Також обумовлюється, що освітні програми установ загальної та середньої освіти можуть передбачати вивчення одного або декількох навчальних предметів паралельно з державною, англійською або іншою офіційною мовою Євросоюзу.

У документі наголошується, що повну загальну середню освіту має три рівні: початкова, базова середня і профільнау середнє.

Офіційними в Євросоюзі визнані 23 мови. Російський не входить в їх число.

28 вересня 2019 року в Україні набув чинності закон «Про освіту», який визначив, що в навчальних закладах мовою освітнього процесу є державна мова. При цьому відповідно до освітньої  програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін на двох і більше мовами – державною, англійською, інших офіційних мовах ЄС.

МЗС України направив закон до Венеціанської комісії на експертизу. Вона прийшла до висновку, що влада країни повинна домагатися, щоб мовна проблема не стала джерелом міжетнічної напруженості.

Зокрема, комісія «особливо рекомендувала» переглянути положення закону, які передбачають диференційоване поводження з мовами корінних народів і національних меншин, які є офіційними мовами ЄС, і мовами нацменшин, які не є такими.

Поділитись