Вчені з’ясували, чому птахи відкладають “різнокольорові” яйця

Вчені з’ясували, чому птахи відкладають “різнокольорові” яйця

Аналіз яєць більше 600 видів птахів з усієї планети показав, що колір їх шкаралупи залежить від середніх температур в місцях їх проживання, вологості і від яскравості сонячного світла.

Результати дослідження вчених, які прийшли до такого висновку, опублікував науковий журнал Nature.

Колір відіграє важливу роль у терморегуляції живих організмів – наприклад, згідно так звану гіпотезу Богерта, ніж холодніше місце проживання тварини, тим темніше його окрас. Натураліст Чарльз Богерт, який висунув це припущення в середині XX століття, пов’язував це з тим, що темні кольори краще поглинають сонячне світло і, тим самим, краще обігрівають тварина, а світлі – навпаки, краще відображають і дозволяють не перегрівати організм.

Біологи з США і Австралії припустили, що цю гіпотезу можна перенести і на колір пташиних яєць. Він визначається різними пігментами і може варіюватися від білого до синьо-зеленого і коричневого. Для виживання і розвитку пташеняти дуже важлива терморегуляція – яйце має перебувати в найбільш оптимальних умовах, не перегріватися і не переохолоджуватися.

Щоб перевірити гіпотезу, фахівці зібрали з музейних колекцій усього світу зразки яєць 634 видів птахів. Вчені порівняли колір і яскравість яєць, а також умови навколишнього середовища (зокрема, інтенсивність сонячного світла і сухість) в тих місцях, де розмножуються представники досліджених видів.

Аналіз показав, що зв’язок справді є. Птахи, які живуть в більш холодних умовах, особливо ті, чиї гнізда знаходяться на відкритих просторах, несуться в цілому більш темними і коричневими яйцями.

Однак дослідників чекали і несподіванки: виявилося, що в більш спекотних і вологих областях яйця теж часто були темніше. Вчені вважають, що таким чином птиці захищаються від ультрафіолетового випромінювання, від якого не врятує біла шкаралупа.

Колір яєць також виявився пов’язаний і з типами гнізд – він відрізнявся у птахів, які влаштовують кладки на землі, в дуплах або схожих порожнинах, а також в чашоподібних гніздах на деревах. У першому випадку яйця теж виявилися темніше.

Поділитись