Ватажок самопроголошеної ДНР Пушилін вирішив відмовитися від української мови

Ватажок самопроголошеної ДНР Пушилін вирішив відмовитися від української мови

Глава ДНР Денис Пушилін запропонував зробити російську єдиною державною мовою республіки. Про це повідомляється на сайті так званої Народної ради ДНР.

Екс-функціонер МММ запропонував внести відповідні зміни до Конституції. Зараз основний закон та званої ДНР передбачає наявність двох державних мов – російської та української. У так званому парламенті “республіки” відзначили, що використання української мови як державної “до цих пір не знайшло практичної реалізації».
Також влада планує внести зміни, що стосуються російської мови, в закон ДНР «Про освіту».

«Дана необхідність обумовлена ​​інтенсивним інтеграційним процесом Донецької Народної Республіки з Російською Федерацією», – підкреслюється в повідомленні.

У лютому 2018 року в Україні визнали неконституційним закон «Про засади державної мовної політики». Після набрання чинності цим Законом чинності в 2012 році в деяких областях країни російська мова отримала статус регіональної.

У 2018 році Верховна Рада також схвалила закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який зобов’язує співробітників державних організацій і банків спілкуватися на робочому місці тільки українською мовою.

Крім того, в країні діє закон про мовні квоти на телебаченні, по якому 75 відсотків ефіру необхідно заповнювати контентом українською мовою. За порушення телекомпаніям загрожують штрафи.

Поділитись