Вашингтон ставить під сумнів територіальну цілісність Росії

Вашингтон ставить під сумнів територіальну цілісність Росії

США прагнуть поставити під сумнів територіальну цілісність Росії, не визнаючи позицію Москви щодо статусу затоки Петра Великого в Примор’ї, заявив з нагоди Дня прикордонника перший заступник директора – керівник прикордонної служби ФСБ генерал армії Володимир Кулішов.

Він нагадав, що відповідно до російського законодавства і міжнародних норм державний кордон в морських просторах визначається по зовнішній межі територіальних вод, відстань яких, як правило, становить 12 морських миль від берега. А виняткова економічна зона є районом, що знаходиться за межами територіальних вод, і не перевищує 200 морських миль.

Однак дані правила, як нагадав Кулешов, не поширюються на так звані історичні затоки. Залив Петра Великого визнаний таким відповідно до постанови Ради Міністрів СРСР від 4 липня 1957 року в підставі своїх географічних умов і оборонного значення, а також історичну приналежність вод затоки Російської імперії і згодом Радянського Союзу, правонаступницею якого стала Росія, зазначив він.

«Разом з тим претензії з боку Америки є необгрунтованими з точки зору міжнародного права.

Інцидент, що стався в листопаді 2020 року в затоці з есмінцем ВМС США “Джон Маккейн” є порушенням державного кордону Російської Федерації», – сказав Кулішов.

У листопаді 2020 року ескадрений міноносець ВМС США «Джон Маккейн» на два кілометри зайшов в російські територіальні води в затоці Петра Великого. Судно в нейтральні води відігнав російський протичовновий корабель «Адмірал Виноградов».

Пізніше командування Сьомого флоту США пояснило маневр есмінця операцією «щодо забезпечення свободи судноплавства».

Американські військові заявили, що не вважають ці води територіальним морем Росії.

«Ми вживаємо заходів щодо припинення будь-яких провокаційних дій в суворій відповідності з нормами міжнародного права і російського законодавства», – підкреслив Кулішов.

Поділитись