Вашингтон має намір залишити частину своїх військ в Сирії

Вашингтон має намір залишити частину своїх військ в Сирії

Вашингтон має намір залишити частину своїх військ в населених пунктах близько нафтових полів на північному сході Сирії.

Про це заявив міністр оборони США Марк Еспер. За його словами, американські військові перебуватимуть у сусідньому Іраку. Експерти вважають, що припинити витратне участь США в близькосхідних конфліктах Трампу не дозволяє тиск з боку політичного істеблішменту.

США залишать контингент американських військових в північно-східній Сирії, щоб не допустити можливий перехід нафтових полів регіону під контроль ІГІЛ. Про це повідомив глава Пентагону Марк Еспер під час свого візиту до Афганістану.

“На даний момент в парі міст в безпосередній близькості від цього району знаходяться наші війська. Мета – перекрити доступ, особливо до грошових надходжень, організації ІГІЛ і інших угруповань, які можуть спробувати залучити ці кошти для фінансування своїх зловмисних дій”, – наводить слова Еспера Reuters.

Крім того, напередодні Еспер заявив, що американські військові, які будуть виведені з Сирії, відправляться не “додому”, як про це заявив Дональд Трамп, а в Ірак.

Еспер не виключив, що американські військові будуть брати участь в “контртерористичних операціях” в Сирії, виїжджаючи на них зі свого розташування в Іраку. За словами глави Пентагону, у спрямованих до Іраку американських військових сил буде два завдання.

“Перша – допомога у захисті Іраку, а друга, коли ми розберемося з подальшими кроками, – реалізація місії по боротьбі з ІГІЛ. На момент закінчення виведення військ ситуація може змінитися, але в даний час наша стратегія така”, – наводить слова Еспера агентство Associated Press.

При цьому він підкреслив, що американські військовослужбовці продовжують залишати свої позиції в Сирії.

“Виведення військ США з північно-східної Сирії триває. Ми говоримо про тижні, а не дні … Поточний план складається в передислокації цих сил в західний Ірак”, – додав глава Пентагону.

Міністр оборони США уточнив, що в перекидання братимуть участь близько 1 тисячі військових.

Фото: AFP

Поділитись