В Україні зросте кількість присяжних у судах

В Україні зросте кількість присяжних у судах

До парламенту подали два законопроекти про зміни судоустрою. Тож кількість присяжних має збільшитися, а розглядатимуть вони кримінальні і цивільні справи.

Львівські судді та присяжні розповіли про майбутні зміни судоустрою.

Назарій Нор — перший суддя в Україні, який розглядав справу з присяжними. Для Личаківського суду м. Львова це стало справжнім викликом: марокканець майже 10 років тому убив львівського лікаря. За жорстокість йому загрожувало довічне ув’язнення. Втім три жінки-присяжні вирішили інакше.

«Саме присяжні винесли вердикт, що особа не винна. Це був виправдальний вирок. На жаль, я як головуючий і суддя, яка була членом колегії, ми змушені були написати окрему думку, оскільки ми абсолютно не погоджувалися з таким вироком, оскільки в справі, на нашу думку, містилися докази, які підтверджували вину обвинуваченого», — пояснює Назарій Нор.

Колегія в Україні наразі виглядає так: троє присяжних, двоє суддів. Рішення перших — головне. Така система діє лише у справах, де обвинуваченому загрожує довічне ув’язнення.

«На сьогоднішній день в Україні діє так звана континентальна європейська модель суду присяжних, яка, на нашу думку, думку правників, не є ефективна, не дає можливості в повній мірі реалізувати конституційне право громадян брати участь у судових засіданнях», — додає голова Галицького районного суду Львова Ірина Волоско.

У законопроекті, що його уряд передав до парламенту, хочуть збільшити колегію присяжних із трьох до семи. Вони мали б розглядати й кримінальні справи, які передбачають від десяти років ув’язнення. Присяжних обиратимуть рандомно завдяки автоматизованій системі з реєстру виборців. Розповідати про деталі справи поза судом їм буде заборонено. Ще одна зміна: присяжні лише визнаватимуть – винна людина чи не винна. Для їхнього вердикту достатньо буде більшості голосів. А ось покарання призначатиме суд. За клопотанням обвинуваченого справу можуть розглядати лише троє суддів.

Втім за правом добровільності присяжні таки можуть відмовитися від участі у суді, пише zaxid.net.

Поділитись