В Україні зникне з обігу ще одна монета

В Україні зникне з обігу ще одна монета

Національний банк виводить з обігу монету номіналом 25 копійок. З 1 жовтня монета цього номіналу перестає бути платіжним засобом. Про це на брифінгу сказав заступник глава НБУ Олексій Шабан в середу, 2 вересня.

За його словами, з жовтня цими монетами не можна буде платити за товари або послуги. Але їх можна буде здавати в банки і міняти на інші банкноти і монети ще три роки.

“Ми продовжуємо наводити лад в готівковому обігу і приводити його до світових стандартів, – розповів Олексій Шабан. – Головна мета наших рішень – спростити розрахунки готівкою і підвищити їхню зручність для користувачів. Також ми дбаємо про економічну доцільність і підвищення якості готівки в обігу”.

У результаті банкнотно-монетний ряд гривні скоротиться з 17 номіналів до 12. Всього в ньому залишиться шість номіналів монет і шість номіналів банкнот.

“Це відповідає міжнародній практиці. Банкнотно-монетний ряд стане впорядкованим і зручним”, – зазначив заступник глави Нацбанку.

Шабан додав, що НБУ з 1 жовтня також вилучає з обігу купюри старих номіналів випуску до 2003 року. Таких банкнот менш як 2% в обігу наразі.

Національний банк буде активніше виводити з обігу паперові банкноти 1 і 2 гривні і монети 1 гривня зразка 1996 року, замінюючи їх на відповідні обігові монети зразка 2018 року.

При цьому за період з 1 жовтня 2019 по 31 серпня 2020 року з готівкового обігу було вилучено 77,5 млн штук монет дрібних номіналів, з них номіналом:

1 коп. – 3,5 млн штук або 0,14% від монет цього номіналу в обігу;

2 коп. – 1,9 млн штук або 0,14% від монет цього номіналу в обігу;

5 коп. – 23 млн штук або 1,3% від монет цього номіналу в обігу;

    25 коп. – 49,1 млн штук або близько 3% від монет цього номіналу в обігу.

Нагадаємо, з 1 жовтня 2019 року в Україні перестали бути платіжним засобом монети номіналом 1, 2 і 5 копійки. Вони були виведені з обігу з 1 жовтня 2019 року.

Поділитись