В Україні заявили про загрозу зриву транзиту газу з Росії

В Україні заявили про загрозу зриву транзиту газу з Росії

Транзит газу в Україну може припинитися через оскарження в суді відділення оператора ГТС від “Нафтогазу”, заявив керівник компанії Андрій Коболєв.


За словами Коболєва, якщо суд визнає відділення ГТС незаконним, то Секретаріат енергетичного співтовариства може забрати сертифікацію.

“Потім ми отримаємо лист від “Газпрому” з вимогою або переглянути, або розірвати транзитний договір”, – заявив Коболєв в інтерв’ю агентству LIGA.net. За його словами, визнання відділеня оператора ГТС було б вкрай негативним сценарієм для України і позитивним для “Газпрому”, оскільки буде скасовано норму “качай або плати”.

Контракт з Україною

Росія і Україна 30 грудня підписали пакет угод про продовження транзиту газу через Україну далі в Європу, в тому числі транзитний контракт на п’ять років. По ньому “Газпром” гарантує прокачування 65 мільярдів кубометрів газу в перший рік і по 40 мільярдів – в наступні.

Одним з ключових умов продовження цього транзиту був перехід України на європейські правила управління газотранспортною системою – для цього була створена окрема компанія-оператор. Її відділення (анбандлінг) від “Нафтогазу” завершилося 1 січня.

Поділитись