В Україні заявили про рекордне зниження народжуваності в Україні

В Україні заявили про рекордне зниження народжуваності в Україні

Рекордне зниження народжуваності на Україні є наслідком відсутності соціальної політики держави, вважає депутат Юрій Павленко.


За його словами, держкомітет статистики напередодні оголосив, що за перше півріччя 2021 року на Україні народилося 132 595 дітей і при збереженні цієї динаміки ситуація буде погіршуватися і до кінця року народиться не більше 260 тисяч дітей.

“Ця найгірший за 30 років незалежності показник народжуваності на Україні. Це антирекорд, це відповідь суспільства на гучні святкування 30-річчя незалежності. Так як саме народжуваність і готовність народити дитину є для України найбільш чесним показником соціального почуття населення”, – сказав Павленко, виступаючи в Раді в середу.

За його словами, в період з 2013 по 2019 роки на Україні народжувалося більше 500 тисяч дітей на рік.

“Рішення про народження дітей приймають не в результаті фейковий звітів про успіхи в соціально-економічній політиці, а на підставі того, що відбувається навколо майбутніх батьків … Відсутність соціальних послуг впливає на такі рішення. Підміна соціальної політики, відсутність можливості працевлаштування, можливість отримувати післяпологові виплати – все це впливає на рішення громадян (про народження дитини)”, – сказав депутат.

За даними Держстату, чисельність населення України в січні-червні поточного року скоротилася на 205,2 тисячі чоловік. Станом на 1 липня 2021 року чисельність населення становила 41 млн 383,2 тисячі чоловік. Істотним залишається перевищення числа померлих над числом народжених – на 100 померлих припадає 38 новонароджених.

Поділитись