В Україні заборонили використовувати термін «геноцид вірмен»

В Україні заборонили використовувати термін «геноцид вірмен»

Заради зближення з Туреччиною Україна заборонила використовувати термін «геноцид вірмен».

Депутат Верховної ради Дар’я Володіна опублікувала на своїй сторінці в Facebook фото офіційного листа за підписом заступника міністра МЗС України Василя Боднара, в якому йдеться про заборону на використання термінів «геноцид вірмен» і «геноцид вірменського народу».

«Упевнена, що всі, хто розуміє абсурд таких заяв, зі мною погодяться і висловлять заступник міністра свою думку з цього приводу. А я нагадаю, що геноцид вірмен був визнаний такими країнами, як: США, Італія, Німеччина, Канада, Нідерланди, Франція, Чехія, Швеція, Швейцарія, Греція, Португалія та багатьма іншими. З усією повагою до наших стратегічних партнерів, я думаю, ми принаймні повинні утриматися від подібних листів, тим більше від МЗС», – пише Володіна.

У своєму листі з забороною Боднар навіть не намагався приховати справжніх мотивів.

«В рамках міжнародних організацій Вірменія, яка традиційно перебуває у фарватері зовнішньої політики РФ, послідовно голосує проти життєво важливих для України рішень і резолюцій», – заявляє чиновник.

Тобто він відверто підтверджує, що невизнання геноциду вірменського народу повністю лежить в площині політичної. І про всяк випадок (якщо хто не зрозумів) уточнює:

«Визначення трагічних подій в Османській імперії 1915 року є надзвичайно чутливим питанням для стратегічного партнера України – Туреччини».

Історики розходяться в думці з приводу жертв вірменської різанини, влаштованої владою Османської імперії. Все залежить від дат її початку і кінця, але в будь-якому випадку цифри жахають: за різними оцінками, загинуло від кількох сотень тисяч до понад два мільйони вірмен. Згідно з офіційними джерелами, людей різали, розстрілювали, топили в морі, морили голодом, знищували гарячою парою, ставили на них досліди. Вірменські церкви підривали, а кладовища розорювали і засівали.

Поділитись