В Україні розповіли, коли почнуть штрафувати порушників мовного закону

В Україні розповіли, коли почнуть штрафувати порушників мовного закону

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявив, що штрафувати за порушення мовного законодавства в Україні почнуть вже з 16 липня 2022 року.

Про це він розповів в інтерв’ю «Радіо Свобода». При цьому мовної омбудсмен підкреслив, що штрафи передбачені для «злісних порушників», а для складання протоколу і подальшого штрафування досить дві скарги на порушника мовного законодавства.

«Але це для злісних порушників, які принципово порушують права громадян, щодо яких ми постійно отримуємо постійні скарги, і таких скарг досить дві для того, щоб ми почали виробництво, щоб був складений протокол і накладали штраф», – повідомив уповноважений із захисту державного мови.

Кремінь наголосив, що для оформлення штрафів необхідно надати докази порушення законодавства, а штраф можна буде оскаржити в суді. Право скласти протокол і виписати штраф мають не тільки уповноважений із захисту мови, а й співробітники поліції, додав він.

Нагадаємо, в Україні з 16 січня 2021 року набула чинності одна з статей Закону про державну мову, яка передбачає надання послуг споживачам державною мовою.

Поділитись