В Україні мають намір засудити діючих представників влади за бездіяльність під час карантину

В Україні мають намір засудити діючих представників влади за бездіяльність під час карантину

Громадяни України мають намір засудити колишніх і діючих представників влади за бездіяльність під час епідемії.

В окружний адміністративний суд Києва подано позов щодо Держради КНР і цілого ряду українських посадових осіб і депутатів через невиконання ними своїх прямих обов’язків при поширенні коронавірусу в країні. Про це повідомляє прес-служба столичного адмінсуду.

В якості відповідачів, крім державної ради Китаю, значаться офіс президента, український кабмін, міністерство соцполітики, СБУ, Генпрокуратура, колишній прем’єр-міністр Олексій Гончарук, вже екс-міністри МОЗ Зоряна Скалецька і Ілля Ємець і ще 48 депутатів Верховної ради, а саме – члени парламентських комітетів з питань бюджету та з питань здоров’я нації, медичної допомоги і медичного страхування.

Громадська організація, назва якої не розкривається, яка виступає позивачем, “просить суд визнати бездіяльність зазначених відповідачів щодо неприйняття належних заходів реагування, спрямованих на захист населення від інфекційних хвороб і запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19”, йдеться в повідомленні.

Позов містить дев’ять вимог, серед яких – зобов’язати уряд КНР виплатити всі цивільно-правові збитки і реституції, встановлені нормами міжнародного права; зобов’язати Кабмін України розробити та виконати відповідні державні цільові програми та санітарно-протиепідемічні правила і норми, а Міністерство охорони здоров’я має забезпечити проведення комплексних клінічних випробувань лікарських препаратів і експертизи матеріалів клінічних випробувань для запобігання розвитку в країні COVID-19.

Суд зараз вирішує питання про прийняття позову до розгляду.

Поділитись