В Європі підготують доповідь про відносини з Росією

В Європі підготують доповідь про відносини з Росією

Лідери 27 країн Євросоюзу доручили главі дипломатії спільноти Жозепа Боррель підготувати доповідь про відносини c Росією до планового саміту, який відбудеться в червні.

Про це йдеться в заяві проходить в Брюсселі дводенного саміту ЄС.

У заяві, прийнятій за підсумками дискусії, відзначається, що Єврорада «засуджує незаконні, провокаційні і руйнівні дії Росії проти Євросоюзу, його країн-членів і за межами» спільноти, а також «підтверджує єдність і солідарність ЄС перед обличчям таких дій, а також підтримку східних партнерів». У Брюсселі підтвердили прихильність «п’яти принципам» у відносинах з Росією, що включають в себе виконання Мінських угод, співпраця з питань, що становлять взаємний інтерес, і протидія Москві там, де позиції розходяться в думках.

Крім цього, лідери країн ЄС висловили солідарність з Чехією в зв’язку з дипломатичним скандалом з Росією і підтримали дії Праги по відношенню до Москви.

Раніше глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен нагадала про важливість Росії для Євросоюзу. За її словами, Росія, незважаючи на «дестабілізуючу діяльність» щодо Євросоюзу, залишається найближчим і самим великому сусідом ЄС, джерелом торгівлі та інвестицій. Глава ЄК додала, що Росія також є важливим гравцем на міжнародній арені «по протистоянню глобальним викликам і вирішення регіональних питань».

Поділитись