В ЄС вирішили, що “Газпрому” доведеться продати “Північний потік-2”

В ЄС вирішили, що “Газпрому” доведеться продати “Північний потік-2”

Frankfurter Allgemeine Zeitung опублікувала статтю, в якій автори поміркували про майбутнє газопроводу “Північний потік – 2”.

У публікації йдеться, що оператору системи Nord Stream 2 AG, дочірньому суспільству російського “Газпрому”, доведеться продати проект, щоб привести його у відповідність з газовую директивою ЄС.

Одним з основних положень директиви є вимога про поділ компаній-постачальників газу і підприємств-транспортувальників. Також половина пропускної потужності повинна резервуватися для альтернативних постачальників. Винятки з нормативів можливі, але тільки за наявності схвалення Єврокомісії.

Видання пише, що в червні газопровід попередньо подав запит в Федеральне мережеве агентство на “Сертифікацію в якості незалежного транспортного оператора”. Припис з розділення передбачається виконати, відокремивши по бухгалтерії функціонування газопроводу від головного концерну. Перевірку агентство буде вести чотири місяці з того моменту, як йому надійдуть всі документи, проте поки цього не сталося. В цілому, як вважається, відомство готове допустити таку схему, проте профільні учасники Єврокомісії вважають, що приписи в цьому випадку все одно виконані не будуть, пише FAZ.

“Від продажу газопроводу не втекти”, – з посиланням на інсайдерів пишуть автори статті.

В середині тижня суд у Дюссельдорфі відмовився звільнити газопровід від виконання норм директиви, відхиливши апеляцію оператора на рішення німецького Федерального мережевого агентства Bundesnetzagentur. Теоретична можливість звільнення від регулювання німецькими законами передбачається, однак вона поширюється тільки на ті газопроводи, які були побудовані до 23 травня 2019 року.

Оскаржити рішення суду компанія може в Верховному суді Німеччини.

Поділитись