В Естонії закривають єдину російську школу

В Естонії закривають єдину російську школу

Правозахисна організація “Російська школа Естонії” висловила протест проти закриття єдиної російської школи в місті Кейла.

Про це йдеться в заяві НКО. “НКО “Російська школа Естонії” висловлює свій рішучий протест проти ліквідації єдиною російської школи міста і, як наслідок, насильницької асиміляції росіян дітей, – сказано в заяві. – Інформація про естонізацію російських шкіл буде доведена до відома міжнародних правозахисних органів” .

Як зазначено в заяві, 26 листопада 2019 року міські збори Кейла, більшість якого представляє Партія реформ, майже одноголосно підтримали ліквідацію Кейласької основної школи – єдиної російської школи міста. “Реформістська партія, яка не зуміла естонізувати російські школи на державному рівні, тепер проводить ту ж політику вже на місцях”, – зазначила НКО.

“Більш того, мер міста подав заяву в поліцію на організаторів пікету, які протестують проти закриття російської школи, звинувативши їх, ні багато ні мало, у співпраці з НКО “Російська школа Естонії” і в занадто різких закликах, – сказано також у тексті. – “Російська школа Естонії” – легально діюча організація, визнана як на місцевому, так і на міжнародному рівні. Потрібно мати дуже хвору уяву, щоб прирівнювати співпрацю з нею зі злочинною діяльністю. Що стосується “різких закликів”, то дивно чути про це від людини, яка, не соромлячись, заявила на засіданні міських зборів, що кінцевою метою закриття школи є те, щоб в Кейлі залишилася тільки одна естонська громада. Російська громада, відповідно, повинна зникнути”.

Міські збори Кейла 26 листопада переважною більшістю голосів підтримало рішення про злиття естонської Кейласької школи та Кейласької основної школи. Таким чином, з 1 вересня 2020 року набору в перший клас з російською мовою навчання в місті не буде, при цьому можливість часткового навчання російською мовою з другого по дев’ятий клас збережеться.

Поділитись