Уряд України затвердив концепцію «лагідної українізації»

Уряд України затвердив концепцію «лагідної українізації»

Кабмін України підтримав концепцію держпрограми з розвитку української мови до 2030 року, що отримала назву “лагідна українізація”.

Трансляція засідання велася на каналі уряду в YouTube.

“Схвалити концепцію державної цільової національно-культурної програми забезпечення всебічного розвитку і функціонування української мови як державної в усіх сферах суспільного життя на період до 2030 року”, – говориться в документі, який підтримали міністри.

“Попереду багато роботи. Фактично це і поступова зміна відносини іноземних громадян до української мови, усвідомлення важливості даного кроку, і надання можливостей для повноцінного, добровільного переходу”, – написав у своєму Telegram-каналі міністр культури і інформаційної політики України Олександр Ткаченко.

Міністр додав, що його відомство дотримується “лагідної українізації”, яка “буде мати довгостроковий ефект”. Ткаченко підкреслив, що “для досягнення мети потрібно сприяти появі бажання читати українською, дивитися, розмовляти, співати і розповідати іншим”.

Концепція передбачає, що українська мова буде застосовуватися в усіх сферах суспільного життя. Програма, зокрема, включає обов’язкове використання української мови посадовими особами, відкриття курсів з вивчення мови, в тому числі в онлайн-форматі, поліпшення якості його викладання в навчальних закладах, підтримку і популяризацію української мови за кордоном. Крім того, планується стимулювати дубляж кіно українською мовою, підтримувати книговидавнича справа і сприяти проведенню наукових досліджень в сфері українського мовознавства.

Згідно з концепцією, повинні зміцнитися позиції української мови в культурно-інформаційному просторі країни, а також статус української як мови міжетнічного спілкування і взаєморозуміння.

Поділитись