Уряд має намір ліквідувати адміністрації ЛНР і ДНР

Уряд має намір ліквідувати адміністрації ЛНР і ДНР

Після того, як київська влада встановить контроль на території Донбасу, адміністрації самопроголошених ДНР і ЛНР будуть ліквідовані, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в інтерв’ю телеканалу ATR.

«Ми з ними не будемо вести розмови, відповідно вони не мають ніяких перспектив в майбутній системі врегулювання Донбасу. Якщо буде безпека, буде система виведення військ, відновлений контроль кордону, то, власне, де місце цієї окупаційної адміністрації? Відповідь – ніде», – сказав Кулеба.

Також він зазначив, що переходити до плану Б по Донбасу будуть в тому випадку, якщо ситуацію не зможуть врегулювати протягом року. При цьому Кулеба не став розкривати, що в себе цей план включає.

20 травня президент країни Володимир Зеленський заявив, що у Києва є запасні плани щодо врегулювання ситуації на Донбасі, але йому «не хотілося б їх застосовувати».

Замість цього він має намір «боротися до кінця» за виконання Мінських угод, оскільки з цим документом пов’язані антиросійські санкції, які «всі хочуть зняти».

17 травня в Верховній раді заявили про намір Зеленського міняти стратегію щодо Донбасу. Зокрема, український лідер змінив склад контактної групи в Мінську, включивши в нього віце-прем’єра Олексія Рєзнікова.

Останній раз глави МЗС країн – учасниць «нормандського формату» (Росія, Україна, Франція, Німеччина) провели онлайн-переговори по врегулюванню конфлікту на Донбасі 30 квітня.

Поділитись